به گزارش اتاق مشترک بازرگانی ایران و برزیل- نشست هماهنگی با محوریت برگزاری کمیسیون مشترک ایران و برزیل با حضور رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و برزیل و نماینده سازمان برنامه و بودجه کشورو رئیس کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی و مشاور حقوقی این اتاق و رئیس اداره آمریکا اتاق بازرگانی ایران برگزار و حاضران به بررسی ابعاد مختلف تقویت همکاری‌های اقتصادی دو کشور در چارچوب این کمیسیون پرداختند.

تأکیدهای رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و برزیل

سید فخرالدین عامریان , رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و برزیل در این جلسه، کمیسیون مشترک ایران و برزیل را «یکی از مهم‌ترین ابزارهای دیپلماسی اقتصادی ایران در آمریکای لاتین» توصیف کرد و گفت این سازوکار می‌تواند روابط تجاری دو کشور را از سطح معاملات موردی به سمت همکاری‌های پایدار و پروژه‌محور سوق دهد. او یادآور شد که برزیل نهمین اقتصاد بزرگ جهان است و می‌تواند دروازه حضور گسترده‌تر ایران در بازار آمریکای لاتین باشد.

رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و برزیل با اشاره به نامتوازن بودن فعلی روابط تجاری دو کشور، تأکید کرد که اتاق مشترک مأموریت دارد برای کاهش عدم توازن و افزایش سهم صادرات غیرنفتی ایران به برزیل برنامه‌ریزی کند و کمیسیون مشترک را بستری برای تحقق این هدف بداند. به گفته او، هنوز بخش بزرگی از ظرفیت‌های صادراتی ایران در حوزه‌هایی مانند محصولات پتروشیمی، مصالح ساختمانی، خدمات فنی و مهندسی و کالاهای دانش‌بنیان در بازار برزیل بالفعل نشده و کمیسیون مشترک باید به‌طور مشخص روی معرفی این ظرفیت‌ها و تعریف پروژه‌های مشترک کار کند.

سید فخرالدین عامریان در ادامه بر چند محور عملی تأکید کرد:

  • تدوین یک برنامه عملیاتی بخش‌به‌بخش (کشاورزی و غذا، انرژی، معدن، خدمات فنی و مهندسی، دانش‌بنیان و لجستیک) به‌عنوان پیوست کمیسیون مشترک؛
  • تشکیل کارگروه‌های تخصصی برای تهیه فهرست پروژه‌های قابل ارائه به طرف برزیلی و بسته‌های همکاری پیشنهادی؛
  • استفاده از ظرفیت مرکز تجاری ایران در سائوپائولو و شبکه اتاق‌های بازرگانی استانی برای شناسایی و آماده‌سازی شرکت‌های توانمند ایرانی.

 

رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و برزیل با اشاره به موانع بانکی و حمل‌ونقل، این موضوعات را «گلوگاه توسعه روابط» خواند و گفت: بدون راه‌حل برای تبادلات مالی امن و مسیرهای پایدار حمل‌ونقل، حتی بهترین توافق‌های کمیسیون مشترک هم روی کاغذ باقی می‌ماند. به همین دلیل، پیشنهاد داشت ذیل کمیسیون مشترک، کارگروه ویژه بانک و لجستیک با حضور نمایندگان دستگاه‌های ذی‌ربط، بانک‌ها و اتاق مشترک تشکیل شود تا راه‌حل‌های عملی برای نقل‌وانتقال پول، ضمانت‌ها، بیمه و کریدورهای حمل‌ونقل طراحی و پیگیری شود.

سید فخرالدین عامریان همچنین بر ضرورت حضور جدی و مؤثر بخش خصوصی واقعی در ترکیب هیأت ایرانی کمیسیون مشترک تأکید کرد و گفت: «اگر صدای فعالان واقعی بازار در میز مذاکرات شنیده نشود و تصمیم‌ها بدون اتکا به تجربه میدانی صادرکنندگان، واردکنندگان و سرمایه‌گذاران گرفته شود، کمیسیون مشترک صرفاً به یک جلسه تشریفاتی تبدیل خواهد شد.» او افزود اتاق مشترک آماده است با جمع‌آوری مطالبات و پیشنهادهای فعالان اقتصادی، دستورکار مشخص و واقع‌بینانه‌ای برای هیأت ایرانی آماده کند تا نتیجه کمیسیون به تفاهم‌نامه‌های عملیاتی و قراردادهای اجرایی منجر شود.

از دیگر محورهای سخنان او، تأکید بر متنوع‌سازی صادرات به برزیل و عبور از تمرکز بر چند قلم محدود کالایی بود. همچنین وی خاطرنشان کرد که کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی اتاق مشترک هم‌اکنون در حال تکمیل «سبد کالای صادراتی» به برزیل است و کمیسیون مشترک فرصت مناسبی برای تثبیت این روند و معرفی رسمی فرصت‌های جدید به طرف برزیلی خواهد بود.

محورهای مطرح‌شده از سوی رئیس کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی

دکتر حسین قریبی رئیس کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی اتاق مشترک ایران و برزیل که در این نشست حضور داشت بر این نکته تأکید کرد که هدف اصلی، تبدیل بازار برزیل به یکی از مقاصد پایدار صادرات غیرنفتی ایران است. او با اشاره به تجربه کار این کمیسیون، بر لزوم شناسایی دقیق مزیت‌های نسبی ایران در بازار برزیل، طراحی مدل‌های مشترک بازاریابی و شبکه توزیع، و تقویت ابزارهای حمایتی برای صادرکنندگان (از جمله پوشش ریسک، اطلاعات بازار و خدمات مشاوره تخصصی) تأکید کرد.

دیدگاه‌های نماینده سازمان برنامه و بودجه

نماینده سازمان برنامه و بودجه کشور در ادامه، با اشاره به جایگاه برزیل در اقتصاد جهانی و ظرفیت‌های این کشور در حوزه کشاورزی، انرژی، معدن و زیرساخت، تأکید کرد توسعه روابط اقتصادی با برزیل با اهداف کلان برنامه‌های توسعه‌ای ایران در حوزه تنوع‌بخشی به شرکای تجاری و تقویت دیپلماسی اقتصادی هم‌راستا است.

او آمادگی سازمان برنامه و بودجه را برای هماهنگی میان دستگاه‌های اجرایی در موضوع کمیسیون مشترک اعلام کرد و گفت این سازمان می‌تواند در تعریف و اولویت‌بندی پروژه‌هایی که نیازمند حمایت سیاستی، تسهیلاتی و تأمین مالی هستند نقش‌آفرینی کند، مشروط بر آن‌که پروژه‌ها از نظر اقتصادی و فنی به‌خوبی طراحی و توجیه شده باشند.

این مقام مسئول بر ضرورت پرهیز از کلی‌گویی در دستورکار کمیسیون مشترک تأکید و تصریح کرد: «برای آن‌که خروجی کمیسیون مشترک محسوس و قابل اندازه‌گیری باشد، باید لیست مشخصی از پروژه‌ها، طرح‌های همکاری و مشکلات قابل حل روی میز قرار گیرد تا مذاکرات بر محور موضوعات عملیاتی پیش برود.» او تشکیل کارگروهی مشترک میان سازمان برنامه و بودجه، وزارتخانه‌های مرتبط و اتاق مشترک برای نهایی کردن این فهرست را پیشنهاد کرد.

جمع‌بندی و گام‌های بعدی

در پایان نشست، حاضران بر چند محور به‌عنوان جمع‌بندی تأکید کردند:

  • تدوین نقشه راه مشترک برای بهره‌گیری از ظرفیت کمیسیون مشترک ایران و برزیل، با تقسیم کار روشن میان دستگاه‌های دولتی و بخش خصوصی؛
  • تهیه و تکمیل فهرست پروژه‌ها و ظرفیت‌های همکاری، با محوریت اتاق مشترک ایران و برزیل و مشارکت تشکل‌های تخصصی؛
  • تشکیل کارگروه‌های تخصصی در حوزه‌های بانکی و مالی، حمل‌ونقل و لجستیک، کشاورزی و صنایع غذایی، انرژی و خدمات فنی و مهندسی؛
  • برگزاری نشست‌های منظم هماهنگی پیش از برگزاری رسمی کمیسیون مشترک، برای هماهنگ‌سازی مواضع طرف ایرانی و جلوگیری از موازی‌کاری.

به‌گفته شرکت‌کنندگان، هدف آن است که کمیسیون مشترک ایران و برزیل از سطح یک جلسه تشریفاتی فراتر رود و به ابزار عملی برای توسعه روابط اقتصادی، جذب سرمایه‌گذاری مشترک و افزایش سهم صادرات غیرنفتی ایران در بازار برزیل و آمریکای لاتین تبدیل شود.

 

 

 

منبع: اتاق مشترک بازرگانی ایران و برزیل

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Câmara de Comércio, Indústrias, Minas e Agricultura Brasil-Irã CCIMABI
© 2023 Iran-Brazil Joint Chamber of Commerce. All Rights Reserved.