به گزارش اتاق مشترک بازرگانی ایران و برزیل- کشورهای بریکس تأکید کردند که حملات رژیم اسرائیل علیه ایران، نقض قوانین بین‌المللی و منشور سازمان ملل متحد است.

در بیانیه مشترکی که توسط وزارت امور خارجه برزیل منتشر شد، آمده است که کشورهای بریکس خواستار ایجاد منطقه‌ای عاری از سلاح‌های هسته‌ای و سایر سلاح‌های کشتار جمعی در غرب آسیا شده‌اند.

در بیانیه این گروه آمده است: «بریکس با پیروی از اصول مندرج در منشور سازمان ملل متحد، همچنان به ترویج صلح و امنیت بین‌المللی و تقویت دیپلماسی و گفتگوی مسالمت‌آمیز به عنوان تنها مسیر پایدار به سوی ثبات بلندمدت در منطقه متعهد است. در این راستا، ما همچنین بر لزوم ایجاد منطقه‌ای عاری از سلاح‌های هسته‌ای و سایر سلاح‌های کشتار جمعی در غرب آسیا، مطابق با قطعنامه‌های بین‌المللی مربوطه، تأکید می‌کنیم.»

کشورهای بریکس مجدداً تأکید کردند که حملات رژیم اسرائیل علیه ایران که از ۱۳ ژوئن آغاز شده است، نقض قوانین بین‌المللی و منشور سازمان ملل متحد است.

در بیانیه مشترک آمده است: «در مواجهه با تنش‌های فزاینده با پیامدهای غیرقابل پیش‌بینی برای صلح و امنیت بین‌المللی و همچنین برای اقتصاد جهانی، ما بر نیاز فوری به شکستن چرخه خشونت و احیای صلح تأکید می‌کنیم. ما از همه طرف‌ها می‌خواهیم که از طریق کانال‌های موجود گفتگو و دیپلماسی، با هدف کاهش تنش و حل اختلافات خود از طریق روش‌های مسالمت‌آمیز، تعامل کنند.» کشورهای بریکس تأکید کردند که جان غیرنظامیان، زیرساخت‌های غیرنظامی و همچنین تأسیسات هسته‌ای صلح‌آمیز باید مطابق با قوانین بین‌المللی بشردوستانه محافظت شود.

در این بیانیه مشترک آمده است: «ما نگرانی جدی خود را در مورد هرگونه حمله علیه تأسیسات هسته‌ای صلح‌آمیز که با نقض قوانین بین‌المللی و قطعنامه‌های مربوطه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی انجام می‌شود، ابراز می‌کنیم. پادمان‌ها، ایمنی و امنیت هسته‌ای باید همیشه، از جمله در درگیری‌های مسلحانه، برای محافظت از مردم و محیط زیست در برابر آسیب، رعایت شود. در این زمینه، ما حمایت خود را از ابتکارات دیپلماتیک با هدف رسیدگی به چالش‌های منطقه‌ای تکرار می‌کنیم.»

رژیم اسرائیل در ساعات اولیه ۱۳ ژوئن عملیاتی گسترده علیه ایران آغاز کرد و تهران را به اجرای یک برنامه هسته‌ای نظامی مخفی متهم کرد. نیروی هوایی اسرائیل چندین موج حمله را در سراسر ایران، از جمله در تهران، انجام داد و چندین مقام ارشد نظامی و دانشمند هسته‌ای ایران را به شهادت رساند. سایت‌های هسته‌ای، از جمله نطنز و فردو، و اهداف نظامی مورد اصابت قرار گرفتند.

تهران در ۱۳ ژوئن با آغاز عملیات «وعده صادق ۳» و حمله به اهداف نظامی در اسرائیل، تلافی کرد.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در ۱۸ ژوئن گفت که این آژانس شواهد محکمی مبنی بر داشتن برنامه فعال تسلیحات هسته‌ای توسط ایران ندیده است. سی‌ان‌ان در ۱۷ ژوئن به نقل از افراد آشنا با این موضوع گزارش داد که ارزیابی‌های اطلاعاتی ایالات متحده به نتیجه مشابهی رسیده است که ایران به طور فعال به دنبال سلاح‌های هسته‌ای نیست.

کریگ موری، فعال حقوق بشر و سفیر سابق بریتانیا در ازبکستان، به خبرگزاری ریانووستی گفت که ایران در طول چند سال گذشته، علیرغم اقدامات اسرائیل، «فوق‌العاده مسئولانه و صبورانه» عمل کرده است.

روز دوشنبه، ایران در پاسخ به حمله ایالات متحده به تأسیسات هسته‌ای خود، حمله موشکی به پایگاه هوایی العدید ایالات متحده در قطر انجام داد.  دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، اواخر روز دوشنبه گفت که اسرائیل و ایران برای پایان دادن به جنگ ۱۲ روزه خود با آتش‌بس موافقت کرده‌اند. روز سه‌شنبه، ترامپ گفت که آتش‌بس بین دو کشور اکنون لازم‌الاجرا شده است.

 

منبع: وزارت امور خارجه برزیل

Câmara de Comércio, Indústrias, Minas e Agricultura Brasil-Irã CCIMABI
© 2023 Iran-Brazil Joint Chamber of Commerce. All Rights Reserved.